Menu Sluiten

100 soorten: de laatste loodjes

Traditioneel is de decembermaand altijd een drukke maand. Niet met vogelen, maar met allerlei afspraken, feestdagen, verjaardagen en andere sociale toestanden. Met maar een uurtje of acht aan licht per dag, is het vinden van een geschikt moment om te vogelen niet altijd even makkelijk. Gooi daar nog eens wat matige weersomstandigheden als regen, kou en wind bovenop, en je weet waarom veel vogelaars het in de wintertijd wat rustig aan doen. Toch valt er genoeg leuks te zien. Bij helder weer is het vaak prachtig buiten, zeker als er rijp of mist bij komt kijken.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Robin Roodborst Keep Brambling
Keep / Brambling

Ondanks dat de grote vogeltrek voorbij is, komen er nog geregeld wat nieuwe gasten aan. Tussen groepen met vinken valt soms een keep te vinden. Dit familielid van de vink komt vanuit het noorden hier overwinteren en mengt zich vaak met andere kleine zangvogels.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Koperwiek Redwing
Koperwiek / Redwing

Bessendragende struiken krijgen in deze periode veel aandacht van vogels, en dus ook van vogelaars. Op veel plaatsen houden merels, koperwieken en andere lijsters zich op in de buurt van de bessenstruiken om zich er aan tegoed te doen. Meermaals heb ik rondes gemaakt door de gemeente langs dit soort struiken, in de hoop er een zeldzame pestvogel te vinden. In kleine aantallen overwinteren deze kuifdragers in Nederland, maar het lijkt er niet op dat Voorschoten dit jaar bezocht is.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Robin Roodborst Gaai Jay
Gaai / Jay

In de winterperiode proberen veel vogels wat energie te besparen. Er wordt veel tijd besteed aan het zoeken van eten, terwijl vliegen wat meer vermeden wordt. Sommige vogelsoorten laten zich in de wintermaanden dan ook wat beter ‘benaderen’ en laten menselijke aanwezigheid wat beter toe. Vooral bij roofvogels is dat altijd goed te merken, maar ook een algemene soort als een Gaai laat zich nu iets makkelijk fotograferen. Het overgrote deel van het jaar zijn ze schuw en oplettend, maar soms presenteert zich toch ineens een fotomoment.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Robin Roodborst
Roodborst / Robin

Met het wegvallen van de bladeren valt er in de bosgebieden weer meer te zien. Vogels die zich lang in het bladerdek onzichtbaar hebben gewaand, zijn nu ineens open en bloot te zien aan de kale takken. Wat struinsessies daar leveren wat leuke krenten in de spreekwoordelijke vogelpap op. Tot tweemaal toe een opvliegende houtsnip, foeragerende sijzen, groepjes met glanskoppen, staartmezen en goudhaantjes. Vooral die groepen trekken nu mijn aandacht: zit er nog een kleine barmsijs tussen? Of stiekem een zwarte mees, of iets anders geks?

De laatste twee weken van dit project zijn aangebroken, en het wordt nog even flink zoeken. In de polders kunnen nog kleine of wilde zwanen opduiken, en misschien zelfs wel een zeldzame roodhalsgans tussen de brandganzen. Zelfs een late zeearend of pestvogel is nog mogelijk, of een overtrekkende sneeuwgors. Het is allemaal wat onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk; en er is maar één manier om erachter te komen. Dat wordt weer naar buiten dus!

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Merel Blackbird
Merel / Blackbird

Totaal aantal soorten: 138 / 100

Aantal nieuwe soorten: 0