Menu Sluiten

100 soorten: terug bij af

Langzaamaan komen de topdagen van de najaarstrek binnen handbereik. De eerste twee weken van oktober zijn voor veel soorten hét moment om grote afstanden te overbruggen. De weken ervoor kent voor wat soorten al een piek, anderen vertrekken juist na die twee weken; de gehele roofvogeltrek volgt grofweg de algemene trek, dus daar ligt de piek in de laatste weken van oktober. Spannende tijden breken aan, want er kan van alles passeren en neerstrijken in heel Nederland!

De eerste vliegers van de trek zijn vooral wegtrekkers of doortrekkers. De eerste wintergasten arriveren ook langzaamaan. Smienten, wintertalingen en kramsvogels passeren nu in kleine aantallen, dat zal de komende tijd nog wel oplopen. Ook zanglijsters en koperwieken zullen weer in mooie aantallen gaan passeren. Tussen al die verschillende lijsters hoop ik nog een andere, minder algemene lijster te vinden. Grote lijsters komen voornamelijk voor in het oosten van Nederland, maar in de trekperiode willen er ook wel eens wat vogels over het westen heen vliegen. Hopelijk brengt er één (of meer) een bezoek aan Voorschoten.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Watersnip Snipe
Watersnippen / Snipes

Afgelopen week heeft al wat mooie momenten opgeleverd. Tijdens de voorjaarstrek heb ik met regelmaat groepen watersnippen zien overvliegen, maar vaak op grote afstand. Nu zijn er wat vogels wat dichterbij gepasseerd, waardoor er wat meer van te maken valt op fotografiegebied. Het is nog altijd lastig te zien of het gaat om doortrekkende vogels, of lokale opvliegende vogels, maar het is altijd een fraaie soort om te zien. Als de kou echt geland is en het riet kaal, ga ik deze winter wel op zoek naar vogels ter plaatse. Misschien vind ik dan nog wel dat zeldzame bokje…

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Dodaars Little Grebe
Dodaars / Little grebe

Als leuke verrassing heb ik deze week een soort gezien, die ik alleen nog maar gezien had op de eerste dag van 100 vogelsoorten in Voorschoten. Een dodaars jaagt al een paar dagen rond de trekkijklocatie. Toch erg leuk om zo’n soort weer ‘terug’ te vinden, na maanden van afwezigheid. Hopelijk verblijft de vogel nog een tijd in de buurt, of wordt ‘ie vergezeld door nog een exemplaar.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Veldleeuwerik Skylark
Veldleeuwerik / Skylark

En ook deze keer weer een nieuwe soort voor dit jaar! Een typische soort voor de najaarstrek, namelijk de veldleeuwerik. De komende weken zullen er waarschijnlijk honderden gaan passeren. Dit eerste exemplaar vliegt laat in de ochtend op een pittige afstand van me langs de trekkijklocatie, dus het zijn vooral bewijsplaatjes geworden. Enerzijds een prima aanvulling voor de lijst, anderzijds tragisch dat het tot september heeft moeten duren om deze soort waar te nemen. Veldleeuweriken hebben zwaar te leiden onder de verruiging van de duinen en de intensieve landbouw, en de aantallen zijn sinds 1960 met 95% gedaald. Daarvoor zijn het algemene vogels van polders en dorpen geweest,Voorschoten heeft gelukkig een aantal mooie initiatieven voor weidevogelbescherming, dus hopelijk keert de veldleeuwerik ooit terug als standvogel. Voor nu moeten we het hier nog even doen met doortrekkers.

Totaal aantal soorten: 130 / 100

Aantal nieuwe soorten: 1

  • Veldleeuwerik