Menu Sluiten

100 soorten: spreken is zilver

De najaarstrek is stevig onderweg op dit moment. Grote groepen grauwe ganzen brandganzen verplaatsen zich van noord naar zuid, evenals wat graspiepers, vinken en eendensoorten. Veel van die soorten laten duidelijk weten dat ze er aan komen: een overkomende groep ganzen is geen ontkomen aan.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Brandgans Barnacle goose
Brandganzen / Barnacle geese

Ook soorten als witte kwikstaarten kun je al op een aardige afstand oppikken door hun vluchtroep. Het (leren) herkennen van al die trekroepjes is een goede manier om wat bijzondere soorten op het spoor te komen. Veel zeldzame soorten worden tijdens de trek vooral gevonden op geluid; ortolanen en duinpiepers worden bijvoorbeeld veel vaker gehoord dan gezien. De meeste trektellocaties bevinden zich dan ook op plekken met zo min mogelijk omgevingsgeluid; in de duinen, in natuurgebieden, bij open bosvlaktes. Die ideale plekken combineren dat met een breed zichtveld en liggen bij voorkeur ook nog op een hoogte of heuvel, zodat de volledige omgeving in de gaten gehouden kan worden.

Om op 11,5 vierkante kilometer zo’n plek te vinden, is wel wat veel gevraagd. De locatie waar ik veel trek kijk, ligt aan een fietspad, langs een drukbevaren water, en met een van de grotere snelwegen van Nederland op gehoorafstand. Voor het oppikken van vogels op geluid dus niet echt ideaal. Toch valt het me alleszins mee, je hoort meer dan je zou denken. In de vroege ochtenduren, zeker in de zomermaanden, is al het verkeer nog niet op gang, en dat scheelt een berg. Graspiepers, zwaluwen en ander klein grut valt prima op geluid te vinden, zelfs op wat forsere afstand. Dat schept hoopt, want stiekem hoop ik nog iets bijzonders als een ortolaan, een zeldzame piepersoort, of iets anders geks te vinden de komende tijd. Ogen én oren open dus!

Het kan natuurlijk ook anders. Er zijn ook soorten die niet luid piepend elke gemaakte meter doorgeven. Sommige soorten trekken stil en subtiel, bijna geniepig. Gecombineerd met trekvluchten op grotere hoogtes, maakt dat het soms lastig om bepaalde soorten überhaupt waar te nemen tijdens de vogeltrek. Een van die stille passanten heeft hier toch al twee keer het gezicht laten zien. Voor deze soort geldt het echt, zwijgen is goud.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Goudplevier Golden Plover
Goudplevieren / Golden plovers

Goudplevieren trekken namelijk hoog en in stilte. Met flink wat tuurwerk heb ik deze week de eerste goudplevier weer over zien vliegen. Weer, want afgelopen jaar heb ik ook de mazzel gehad om er hier een paar te zien. Daarvoor zijn er maar een handjevol meldingen van in de laatste paar decennia. Zeker door dit subtiele trekgedrag, weer een beetje een lokale zeldzaamheid dus! Een mooie bonus is het groepje van vier vogels geweest, die twee dagen later vlak voor m’n balkon langs vlogen.

Eerder heb ik een stuk blog gewijd aan de zilverplevier. Die soort lijkt sterk op de goudplevier, maar is hier voornamelijk als zomergast. Goudplevieren komen hier juist overwinteren. In de uitsnede hierboven is het gebrek aan de ‘diagnostische’ donkere oksel te zien; oftewel, de ondervleugel heeft geen zwarte vlek richting het lichaam, maar is volledig licht. Op grote akkervelden strijken vaak groepen neer, soms van meerdere honderden vogels bij elkaar. Hier moeten we het doen met wat sporadische langstrekkers, en daar ben ik voor nu prima tevreden mee!

Totaal aantal soorten: 129 / 100

Aantal nieuwe soorten: 1

  • Goudplevier