Menu Sluiten

100 soorten: bonte toestanden

Sinds mijn laatste vlog ben ik meermaals op zoek geweest naar een van de zomerrovers uit de omgeving, de wespendief. Met regelmaat heb ik meldingen voorbij zien komen van vogels in de buurt, soms zelfs met fraaie platen erbij. Ik heb het zelf lang met wat bewijsplaten van zeer grote afstand moeten doen dit jaar. Af en toe slaat de wanhoop dan even toe; zal er nog een mooie fotokans inzitten, voordat ze weer wegtrekken naar de overwinteringsgebieden?

Juist op dat moment, het wegtrekken richting het zuiden, kan ik een mooie inhaalslag maken. Voor wespendieven is de najaarstrek namelijk al in volle gang. Augustus, en zeker de tweede helft daarvan, gelden als topdagen voor het bijhouden van de najaarstrek voor deze soort. En dat is gebleken! Op meerdere dagen heb ik wespendieven mogen aanschouwen én mogen fotograferen. In de meeste gevallen zijn het juveniele vogels geweest, maar ook een adulte man (linksboven) heeft zich even laten meeliften op de thermiek.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Wespendief Honey Buzzard Raptor Bird Of Prey Roofvogel
Wespendieven / Honey buzzards

Bij het zien van meerdere vogels valt op dat deze soort een grote verscheidenheid aan verenkleden heeft. Sommige vogels zijn licht, andere hebben een donkerder voorkomen. Die flinke variatie maakt het determineren soms even lastig. Daar komt nog bij dat ook buizerds allerlei gedaantes kunnen hebben, en die twee soorten op afstand voor wat verwarring kunnen zorgen. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen te zien. Wespendieven hebben langere vleugels en staart, een langgerekte, meer uitstekende kop en snavel, contrasteren flink met de rondere kop van een buizerd. Zeker met de warme dagen gebruiken veel rovers de opstijgende lucht om lekker te zweven; dat maakt het determineren van elke ronddwarrelende rover weer een leuke uitdaging.

Zo moeizaam als mijn zoektocht naar de wespendief is geweest, zo toevallig ben ik afgelopen week tegen een nieuwe soort aangelopen. Op een namiddag besluit ik na werk nog wat te gaan vogelen in een naburig park. Er is niet echt een plan voor die middag, geen soort waar ik echt naar op zoek ga. Het is meer een soort tripje om te bewijzen dat er ook nog lekker valt te vogelen na een flinke werkdag. Een aardig deel van de ‘target’-soorten voor de komende tijd zijn trekkers, die zich vooral in de vroege ochtend kunnen laten zien. Dan is het soms verleidelijk om een dag (op vogelgebied) af te schrijven als de ochtend niets oplevert, of als er dan niet gevogeld kan worden. Maar gewoon even ‘casual’ vogelen, na een werkdag, dat moet ook gewoon kunnen. Sterker nog, dat blijkt ook leuk én productief!

Rustig sjok ik wat door het bos, als er van hoog in de bomen allerlei gepiep klinkt. Er gebeurt hier van alles; tjiftjaffen roepen herhaaldelijk, terwijl ze een maaltje bij elkaar schrapen, wat kool- en pimpelmezen foerageren lager in de bomen. Verderop hoor ik ook het hoge zingen van grauwe vliegenvangers. Ik doe wat stappen vooruit, in de hoop ze te zien. Recht boven me zit echter een andere vogel die mijn aandacht trekt; het doet denken aan een grauwe vliegenvanger, maar dan groter; de kleuring is anders, de borst is niet gestreept. Ik schiet wat platen en denk ‘dat zoeken we thuis wel uit’. Een paar meter verderop tref ik nog zo’n vogel, die druk bezig is met vliegen vangen. Interessant…

Ik vervolg mijn weg, zet de grauwe vliegenvangers nog op de foto, en word zelfs getrakteerd op een overvliegende wespendief. Verderop doe ik nog een poging om een goudvink te vinden, maar dat levert niets op. Zal het dit jaar nog gaan lukken, die goudvink? Bijna elke maand zie ik wel een melding van een goudvink in de gemeente verschijnen, maar tot nu toe heb ik ze nog niet mogen aanschouwen. Misschien dat het in de wintermaanden gaat lukken; zonder blad aan de bomen zijn ze wellicht makkelijker te vinden. Laten we het hopen.

Eenmaal thuis is het een kwestie van de foto’s vergelijken met de veldgids; een extra controle via waarneming.nl maakt het af: ik heb twee bonte vliegenvangers gezien! Deze soort wordt voornamelijk in het oosten gezien, en is hiervoor slechts een vijftal keer gezien in de gemeente, het laatst in 2017; een beetje een lokale bijzonderheid is het wel!

Totaal aantal soorten: 128 / 100

Aantal nieuwe soorten: 1

  • Bonte vliegenvanger