Menu Sluiten

100 soorten: terug van weggeweest

Purperreiger Purple heron Vogel Vogelen Mark Bos Fotografie Bosvogelt Nederland Reiger
Purperreiger / Purple heron

Soms lopen dingen wel eens anders dan gepland. Met vogelen laten de ene soort zich ineens tegen de verwachting in goed zien, terwijl een vertrouwde vogelgast zich misschien maar moeilijk of niet laat zien. De weersvoorspelling kan soms onheilspellend zijn, maar dan blijkt het toch een hele dag droog te blijven, of breekt de zon flink door. Of omgekeerd: toch zeiknat regenen van dat éne buitje. In al dat soort gevallen is het een kwestie van aanpassen; er het beste van proberen te maken. Zo is mijn plan ook altijd geweest om elke week een blog te plaatsen. Het loopt de laatste tijd even anders; vogelmomenten zijn de laatste weken schaars, en niet uit elk vogelmoment rolt een verhaal. Maar, het tij lijkt te keren! De spannende maanden (september en oktober) komen steeds dichterbij, en de najaarstrek is ook al aardig van start gegaan. Er valt de komende tijd genoeg te zoeken en te vinden, dus dat is ook precies wat ik ga doen.

Juli is verder rustig verlopen. Ochtenden op de trekpost hebben geen nieuwe soorten opgeleverd, maar dat heeft niet heel veel uitgemaakt. Het is er goed vertoeven geweest, zo langs het water in de vroege ochtendzon, en dat is ook wat waard. De laatste anderhalve week van juli ben ik op vakantie geweest naar Marokko met vrienden. En alhoewel dat geen vogelvakantie was, heb ik er uiteraard wel wat afgevogeld. Marokko biedt voor vogelaars een hoop interessante soorten en vogelgebieden, dus ik heb mij kostelijk vermaakt door met een verrekijker de lucht en struiken af te speuren op allerlei locaties. Aan het eind heb ik meer dan twintig nieuwe soorten gezien, waaronder wat persoonlijke favorieten als de Eleonora’s valk, de dwergarend, de scharrelaar, de blauwe rotskruiper, de zwarte tapuit, en de witkruintapuit. Mijn camera heb ik toen thuisgelaten, maar met een telefoon en verrekijker heb ik af en toe wat bewijsplaatjes gemaakt. Ik ga zeker een keer terug, en dan mét camera en teletoeter.

Het begin van deze maand belooft veel goeds voor de rest van het jaar. De afgelopen dagen heb ik wat soorten waar mogen nemen die zich hier maar mondjesmatig laten zien. Groepen met watersnippen trekken weer langs, evenals een tweetal slobeenden, en ook een purperreiger laat zich met enige regelmaat zien. De eerste ‘terugtrekkers’ arriveren ook al weer. Groepen met brandganzen hebben nu broedgebieden in het hoge noorden verlaten en doen zich (tijdelijk) tegoed aan de grasvelden in de polders. Ook doortrekkende grauwe ganzen laten zich leuk bekijken.

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Grauwe Gans Greylag Geese
Grauwe ganzen / Greylag geese

En net als de brandganzen, ben ook ik weer terug van weggeweest. Eens kijken wat er de komende tijd allemaal voor de lens wil verschijnen!

Bosvogelt Vogel Mark Bos Fotografie Natuur Nature Bird Birding Brandgans Barnacle goose
Brandgans / Barnacle goose

Totaal aantal soorten: 126 / 100

Aantal nieuwe soorten: 0