Menu Sluiten

100 soorten: bijna op de helft

We naderen het einde van juni, en dat betekent dat de eerste helft van het jaar er bijna op zit. Met de relatieve rust in de vogelwereld van Voorschoten, geeft dat me mooi de kans om even terug én vooruit te blikken.

De soorten hebben zich inmiddels al flink opgestapeld, het voorgenomen doel van 100 is inmiddels allang gepasseerd, en Voorschoten heeft er weer een aantal vogelsoorten bij, in de vorm van de blauwborst, de kanoet en de steltkluut. Sommige soorten leken aanvankelijk lokaal schaars, zoals de rietgors, de roodborsttapuit en de kneu. Die blijken echter volop aanwezig en hebben hier zelfs broedpogingen ondernomen. Ook de oeverzwaluw is in het verleden maar mondjesmatig gemeld, maar is sinds half april volop aanwezig. Andere soorten zijn soms jaren niet gemeld, zoals de boompieper (voorlaatste melding uit 2016), kleine plevier (2016), kleine rietgans (2015), de oeverzwaluw (2016), de roek (2016), de rotgans (2011!), de sprinkhaanzanger (2015) en de zilverplevier (2015).

Wat valt er dan nog te ontdekken? Genoeg! Alhoewel er geen spotvogel aanwezig lijkt te zijn dit jaar, kan er altijd nog een opduiken de komende maand. Ook de kruisbekken laten het vooralsnog afweten, maar ik houd hoop: de meeste meldingen hier zijn in het verleden uit juli gekomen. In die maand trekken ook steltlopers als de bosruiter, de rosse grutto en de groenpootruiter door Nederland. Ook kemphanen, zwarte sternen en casarca’s zijn dan waarschijnlijk ‘on the move’. Ook augustus en september hebben een aantal specifieke treksoorten, maar het is vooral oktober dat veel te bieden heeft. In die maand vindt de piek van de najaarstrek plaats, vooral de tweede en derde week zijn historisch gezien goed voor allerlei soorten. Veld- en boomleeuweriken, grote lijsters, bladkoningen, geelgorzen, smellekens, velduilen, rode wouwen, gekraagde én zwarte roodstaarten, pijlstaarten, het zou allemaal zomaar kunnen…

Er is natuurlijk deze week ook gewoon gevogeld. Op de dagen met echte hitte (meer dan 30 graden) heb ik stiekem de hoop gekoesterd dat er wat gieren of bijeneters uit het zuiden mee zouden liften op de warme lucht. Jaarlijks gebeurt dit een handjevol keren, meestal in het zuiden van het land. De kans dat dit soort vogels dan net hier overvliegen is nihil, maar een mens mag hopen. Veel meer dan zitten en het luchtruim afspeuren valt er met dat soort temperaturen toch niet echt te doen.

Ondanks alles heb ik toch een nieuwe soort weten te vinden deze week. Deze soort staat al heel lang hoog op mijn lokale verlanglijst, en dat ik de vogel op een nieuwe manier heb gevonden, maakt het voor mij extra bijzonder. Op een rustige zomeravond ben ik er namelijk op uitgetrokken om ’s nachts naar vogels te luisteren. In het donker vogels enkel op geluid herkennen is niet voor iedereen weggelegd, maar het kan mooie soorten opleveren. Mijn interne vogelaar heeft even mijn interne fotograaf moeten overtuigen, want er valt dan natuurlijk weinig te fotograferen. Maar het is al vrij snel de moeite waard gebleken, met het horen van een roepende ransuil. Aangezien het pikkedonker was en ik dus geen foto heb kunnen maken, een plaatje uit ‘het archief’ erbij, voor de vorm.

Ransuil / Long-eared owl
Ransuil / Long-eared owl

Totaal aantal soorten: 126 / 100

Aantal nieuwe soorten: 1

  • Ransuil