Menu Sluiten

100 soorten: een lastige maand…

Het lijkt een pittige maand te gaan worden als het om vogelen gaat. Juni staat niet echt goed bekend; geen massale trek, af en toe wat (passerende) zeldzaamheden, maar dat is het wel. Daarnaast gooit het weer ook af en toe wat roet in het eten. Afgelopen week zijn er een paar flinke stormen en onweersbuien langsgetrokken; geen goede omstandigheden om bijvoorbeeld kleine zangvogels te pakken te krijgen.

Twee soorten staan hoog op mijn lijst voor deze maand: de spotvogel, en de kruisbek. Die eerstgenoemde is een typische kbv, maar dan wat geler dan de meeste; de snerpende, herhalende zang is vaak een goed aanknopingspunt. Afgelopen jaren is er wel eens een spotvogel in Voorschoten gezien of gehoord, maar dit jaar blijft dat nog uit. Ik heb al menig uur doorgebracht bij bosjes en struiken waar ze voorgaande jaren gespot zijn, maar nog zonder resultaat. De tijd dringt ook een beetje; spotvogels zijn maar een paar maanden per jaar in Nederland, dus hopelijk krijg ik er nog één voor de camera…

Voor de andere targetsoort, de kruisbek, is het nog vrij vroeg in het seizoen. In juni trekken de eerste vogels al weer weg uit hun broedgebieden, en dan bestaat de kans op passerende vogels. De grotere piek vindt pas plaats in het najaar, maar toch worden er nu al wat gezien in de regio. Vlak langs de kust, op zo’n zeven, acht kilometer hier vandaan, wordt met regelmaat een groep vogels gemeld. Misschien, met de juiste wind, waaien ze zomaar een keer deze kant op.

Alhoewel de nieuwe soorten nog even uitblijven, is er nog genoeg te beleven met alles wat wél aanwezig is. In de polders zijn scholeksters druk in de weer hun jongen (op) te voeden. Veel ganssoorten hebben succesvol gebroed, evenals wat bergeenden, en overal waggelt nu kroost door het gras. Ook in het riet vliegt van alles rond. Zo kom ik op een ochtend een groepje kleine karekieten tegen; vermoedelijk ouders met jongen. Twee vogels zijn druk aan het zingen en voedsel aan het verzamelen. Verderop in het riet zitten een paar vogels die beduidend minder soepel door de riethelmen bewegen; dat zullen de jongen wel zijn!

Vanaf de rand van het riet, half verscholen in een klein boompje, probeer ik de vogels op de foto te krijgen. Toevallig heb ik vandaag camouflerende kleding aan, dus ik val redelijk weg tegen de omgeving. Ze lijken me niet door te hebben: de volwassen vogels laten zich prachtig zien, op soms zelfs maar een paar meter afstand. Na een paar minuten hou ik het toch voor gezien, om elke kans op verstoring te voorkomen. Kleine karekieten, zo dichtbij, en maar een paar kilometer van m’n huis: wat een luxe!

Maar ja, het moest er een keer van komen; een blog zonder nieuwe soorten. Gelukkig valt er nog zat leuks te ontdekken deze maand. Tegen het einde van de maand beginnen ook wat steltlopers weer massaler te vliegen, zoals de kemphaan, de bosruiter, en de kleine plevier. Voor zeldzamere soorten als casarca’s, bijeneters, en zwarte ooievaars is juni een relatief gunstige maand. Relatief, want het blijven zeldzaamheden: het gaat in Zuid-Holland om een handjevol waarnemingen op jaarbasis. Reden genoeg om weer op stap te gaan!

Totaal aantal soorten: 124 / 100

Aantal nieuwe soorten: 0