Menu Sluiten

100 soorten: meer zomergasten

Het blijft lekker gaan met de soorten! Er arriveren steeds meer zomergasten, waardoor er elke week wel weer wat nieuws te vinden kan zijn. In de spiksplinternieuwe vlog zie je hoe mijn zoektocht naar tuinfluiters verloopt:

In het verleden heb ik tuinfluiters slechts sporadisch gezien en gehoord. Als beginnende vogelaar is het ook een lastige klant; een klein bruin vogeltje zonder veel duidelijke kenmerken, dat vanuit vegetatie gevarieerd zingt. Ook vogels als nachtegalen en bosrietzangers zijn klein, bruin en zingen vaak verscholen. ‘Klinkt als een zwartkop, zonder de hoge uithalen’. Een van de eerste stappen daarbij is: herken een zwartkop op geluid. Daarna: weet wat er afwijkend genoeg aan kan zijn om eraan te herkennen dat je met een andere vogel te maken kunt hebben.

Dat soort zaken heb ik in het verleden altijd als duizelingwekkend ervaren; hoe ga ik ooit dit soort vogels vinden, of uit elkaar houden? Met de jaren is er bij mij een hoop vogelkennis opgenomen, en heb ik veel ervaring opgedaan in het veld, en dat helpt uiteindelijk een heleboel. Het fijne van vogelmigratie, is dat veel soorten op verschillende momenten migreren. Zo komt de zwartkop begin april terug naar Nederland; de zang van die vogel steekt dan flink af tegenover alle aanwezige vogels, waardoor ze goed te herkennen zijn. Na een aantal weken kun je daaraan gewend raken. Zo’n zang zit dan als het ware in het repertoire van een park of bos. De komst van een nachtegaal of tuinfluiter valt dan op: ‘dit is nieuw’! Dan wordt het een kwestie van goed luisteren, speuren en turen, in de hoop iets spannend te vinden in het struikgewas.

En in het struikgewas is genoeg te beleven geweest. Tijdens een rondje fietsen speur ik wat struiken langs het spoor af. In de afgelopen dagen zijn hier een aantal meldingen gedaan van een zingende braamsluiper, dus dat vraagt om een bezoekje. Na een half uurtje zoeken, en vooral, zorgvuldig luisteren, hoor ik het onmiskenbare riedeltje van een braamsluiper uit een struik komen. Snel probeer ik een geluidsopname te maken, maar het blijft helaas stil. Ik zie de vogel opvliegen naar een andere struik wat verder weg; wel gezien én gehoord nu, maar nog geen foto. Terwijl ik in die richting erkas, plant een andere vogel zich in een struik er vlakbij. Dit keer geen subtiel zingende vogel die verborgen blijft, maar een luide, trots zingende vogel, die steeds verder de hoogte van de struik opzoekt. Het ziet er wel hetzelfde uit als een braamsluiper, maar dat is het niet; een grasmus! Een geval van twee voor de prijs van één dit! De ontmoeting is echter maar van korte duur, want een voorbijkomende trein doet beide vogels opvliegen naar de andere kant van het spoor, waardoor ik ze uit het oog (en oor) verlies.

Ook met een rover heb ik een korte ontmoeting gehad, maar wel een krachtige. Tijdens een ochtend op de trekkijklocatie vliegt er een kleine roofvogel in mijn richting. Laag over het struikgewas, hard vliegend, in een rechte lijn naar me toe. Vlak voor het water draait de vogel iets van me weg en passeert me richting het zuidwesten. De baardstreep valt tijdens de vlucht al op, maar met tegenlicht is de rode broek wat slecht te zien in het veld. Maar geen twijfel mogelijk, dit is mijn eerste boomvalk van het jaar, en dan gelijk lekker dichtbij! Vlak daarna word ik ook nog getrakteerd op een vrouw paapje, die kortstondig in een boomtop zit. Als klap op de vuurpijl wordt het zwaluwenkwartet compleet gemaakt door een overvliegende gierzwaluw. Alle vier de zwaluwsoorten (huis-, boeren-, oever-, en gierzwaluw), dat heeft toch ook wel iets bijzonders.

Het dichtbij zien en horen van ongestoorde vogels is altijd een bijzondere ervaring. Van standaardvogels als mezen en vinken kun je flink genieten, zeker als ze slechts een paar meter van je verwijdert zijn. Zo heb ik ook het genoegen gehad om meermaals wat tjiftjaffen vlak voor de lens te krijgen. De twee foto’s hierboven komen uit de vlog en zijn van enkele meters afstand. Als vervolgens het weer ook nog meewerkt, en de zon deze vogels even flink in het zonnetje zet, is het wat mij betreft helemaal feest:

Al met al, een mooie week. Met zes nieuwe soorten komt het totaal op 114 soorten, en dat pas in de vijfde maand. Na het doorspitten van wat vogeltrekgegevens, blijkt dat er nog genoeg mogelijk is. Zo komen de grauwe vliegenvangers binnenkort weer terug, en wellicht passeert er ook wel een bonte vliegenvanger? Of een wespendief, of een koekoek? En vogels als de kleine karekiet, de nachtegaal, en de spotvogel staan ook nog op de ‘to do-list’. Dat wordt weer struikstruinen!

Totaal aantal soorten: 114 / 100

Aantal nieuwe soorten: 6

  • Boomvalk
  • Braamsluiper
  • Gierzwaluw
  • Grasmus
  • Paapje
  • Tuinfluiter