Menu Sluiten

100 soorten: over de 100

Mijn nieuwe spotlocatie aan het water bevalt erg goed. Meermaals per week parkeer ik mezelf daar ’s ochtends vroeg voor een paar uur. Vanaf de oever van Leidschendam kan ik mooi met de zon en de trekrichting kijken naar wat er over Voorschoten heen vliegt. Een klein risico is natuurlijk dat bepaalde vogels wel langs de gemeente trekken, maar er misschien niet overheen. Of vooral: dat ik soorten zie die net buiten Voorschoten zijn en blijven.

Dat soort waarnemingen zijn natuurlijk gebeurd, maar ik kan er niet echt mee zitten. Sterker nog, ook daar zaten wat fraaie soorten bij. Zo roept er sinds kort met enige regelmaat een koekoek in de verte, en zingt er steevast een Cetti’s zanger vanuit de rietkraag achter mij. Ook een nachtegaal en een sprinkhaanzanger hebben al van zich laten horen; hopelijk brengen ze allemaal een bezoekje aan Voorschoten!

Aan de overkant van het water is gelukkig ook genoeg te zien geweest. Wat me vooral op is gevallen, is het verschuiven van de treksoorten. In het verleden heb ik daar nooit zo bij stilgestaan, maar nu ik vrij nauwlettend de trek volg, valt het ineens op. Zo zijn graspiepers wekenlang een soort standaard aanwezigen geweest tussen de trekkers, maar de aantallen lopen de laatste dagen sterk terug. Tussen al die graspiepers heb ik al wel een aantal vroege boompiepers weten te vinden. Deze twee soorten piepers lijken heel erg veel op elkaar, maar door verschillen in de vlucht, roep, snavelvorm en het verenkleed, kunnen ze toch uit elkaar gehouden worden.

Zo is de snavel van de graspieper langer en dunner; de lichtgele kleur is meestal alleen van dichterbij te zien. Boompiepers hebben meestal een contrastrijker verenkleed, en vliegen wat rechtlijniger. Het zijn subtiele verschillen, die in het veld niet altijd even snel te zien zijn; zeker niet als de vogels in volle vaart voorbij vliegen.

Niet alles wat voorbij is komen vliegen, is van zulk klein formaat geweest. Twee nieuwe soorten voor dit jaar zijn van veraf al goed te zien, maar helaas is het bij veraf gebleven. In de vroege ochtendzon heb ik kortstondig mogen genieten van een overtrekkende purperreiger; de ietwat sierlijke broer van de algemene blauwe reiger. Ook heb ik tot tweemaal toe een grote mantelmeeuw weten te ontdekken tussen alle vroeg overkomende meeuwen; een leuke aanvulling op de lijst, maar voor de fotografie weinig succesvol.

Soorten waar ik meer succes mee heb gehad, zijn bijvoorbeeld de visdiefjes. Kleine groepen passeren hier geregeld, om in de polders of op de Vliet te jagen op vis. Meestal luid roepend, maar altijd sierlijk vliegend. Een aangename verrassing is gekomen in de vorm van een groep slobeenden. Waarschijnlijk opgevlogen van de Starrevaart, maakt een groep van zeven mannen en een vrouw slobeend een kort rondje boven de polders, om vervolgens weer uit beeld te verdwijnen.

Een andere soort heb ik weliswaar in Voorschoten gezien, maar heeft zich beter laten fotograferen aan de andere kant van het water. In de afgelopen dagen zijn verschillende groepen beflijsters over Voorschoten gevlogen, maar één groep van vier vogels besluit vlak achter mij te landen in een boomtop. Mijn ontmoetingen met beflijsters zijn bijna altijd van zeer korte duur, maar deze groep blijft een goed minuutje zitten, waardoor ik even wat langer van ze kan genieten. Zo vlot als ze gekomen zijn, vertrekken ze daarna weer.

En op deze manier pak ik elke ochtend bijna wel één of twee nieuwe aanvullingen op de lijst mee. In sommige gevallen zijn dat soorten die ik verwacht, gezien de tijd van het jaar en de trekperiode; het is op meer plekken druk met boompiepers en beflijsters. Andere vogels komen meer uit het niets; een groep overvliegende roeken, of een kort aanwezige roodborsttapuit zijn voor hier kleine donderslagen bij heldere hemel. Toch staan er nog een hoop soorten klaar om gezien te worden; het rijtje met zwaluwen moet immers ook nog compleet…


Totaal aantal soorten: 108 / 100

Aantal nieuwe soorten: 8

  • Beflijster
  • Boompieper
  • Grote mantelmeeuw
  • Oeverloper
  • Purperreiger
  • Roek
  • Roodborsttapuit
  • Slobeend