Menu Sluiten

100 soorten: eindstand maart

De derde maand van het jaar zit er al weer op! De lente is van start, de vogeltrek is in volle gang, en de overgang van winter- naar zomergasten is overal te merken. Niet alleen tureluurs hebben de polders bezet, ook een groep grutto’s bevindt zich de laatste tijd met enige regelmaat in Voorschoten. Helaas zijn het geen grote aantallen, telkens slechts een handjevol vogels, nooit meer dan 10 stuks. De grutto heeft het als soort erg lastig; hopelijk zijn ze hier de komende jaren ook weer te zien.

Voor een aantal soorten is maart een inhaalslag geweest op fotografiegebied. Na een aantal verwoede pogingen is het gelukt om een groene specht op de plaat te krijgen. Ook een langstrekkende bruine kiekendief mag aan de lijst worden toegevoegd. Daar staat wel tegenover dat ik wel een vroege boerenzwaluw heb gezíen, maar nog niet op de foto heb weten te zetten. De meeste zwaluwen zullen in april en mei massaal terugkeren, dus waarschijnlijk komen er nog voldoende kansen. In ieder geval een leuk vooruitzicht!

Op allerlei plekken is te merken dat de vogels de lente in de bol hebben. Op verschillende plekken zijn kieviten, grauwe ganzen, knobbelzwanen en futen druk aan het baltsen, en bezig met het bouwen van nesten. Ook een paartje krooneenden heeft Voorschoten gevonden. Vooral het mannetje krooneend is een elegante verschijning, met de oranjerode kop en roodroze snavel. Samen spenderen ze het grootste deel van de dag, etend, baltsend en slapend. Op de eerste dag dat ik ze tegen ben gekomen, sliepen ze vooral uit. Van wat passerende grauwe ganzen werden ze niet wakker; een overvliegende sperwer veranderde dat kortstondig.

Veel van de soorten die ik tot nu toe gezien heb, zijn ‘te verwachten’ geweest. Met informatie van voorgaande jaren en algehele (trek)bewegingen van vogels, valt er aardig in kaart te brengen wat er ergens te zien kan zijn. Af en toe hebben er al een aantal leuke verrassingen bijgezeten. Soorten die maar weinig gezien (of gemeld) worden, zoals de dodaars in januari, of de rietgors. Die laatste ben ik recent ook weer tegengekomen bij het afkammen van een grote rietkraag; dit keer een man én vrouw, samen door het riet hupsend en klauterend. Iets verderop hoor ik echter iets uitbundig zingen, vanaf de top van een rietpluim. Ik richt mijn camera er op, maak wat foto’s en zoom in om te kijken wat het is. Het zal toch niet…

Ja hoor, een blauwborst! Gestaag kom ik dichterbij en krijg ik de kans de vogel goed te zien en te fotograferen. Bovenop een rietpluim zingt deze blauwborst uitbundig zijn lied. Na een minuutje voldoet deze locatie niet meer, en vliegt de vogel door naar een struik verderop, buiten mijn bereik. Blauwborsten zijn prachtige zomervogels, met hun kenmerkende blauwe borst, waar soms een witte vlek (ster) in kan zitten. Een blauwborst tegenkomen is altijd een mooie ervaring, maar deze is extra bijzonder: dit is de eerste voor Voorschoten! De soort was tot deze waarneming nog nooit in de gemeente gemeld, maar vormt vanaf nu een mooie toevoeging aan de biodiversiteit binnen Voorschoten. De blauwborst, een nieuwe soort!

Totaal aantal soorten: 84 / 100

Aantal nieuwe soorten: 5

  • Blauwborst
  • Boerenzwaluw
  • Bruine kiekendief
  • Grutto
  • Krooneend