Menu Sluiten

100 soorten: het is pas februari…

Als vogelmaand valt februari overal net een beetje tussenin. De meeste wintergasten trekken langzaam weg, of zijn al vertrokken, maar de meeste overzomeraars komen pas vanaf maart weer deze kant op. Zo zijn de meeste ganzensoorten al weggetrokken uit de polders, en zullen de smienten binnenkort ons ook weer verlaten. Toch zijn de eerste zomergasten al weer gearriveerd. Groepen met kieviten hebben de plaatsen van de winterganzen ingenomen. Ook de scholekster laat zich weer zien, waakzaam en luidruchtig, net als de kievit.

In mijn blog vorige week heb ik wat gespeculeerd over welke vogelsoorten er tijdens de trek voorbij zouden kunnen komen. Een van die voorspellingen is al uitgekomen, want de eerste lepelaar boven Voorschoten van dit jaar is al een feit. Op andere plaatsen in Nederland zijn ook al andere zomergasten gezien, zoals tureluurs, grutto’s en zwartkoppen. Hopelijk zijn die de komende maanden hier ook mooi te zien!

Ook wat soorten die zomers aandoen hebben zich mooi laten zien. Alhoewel ik graspiepers en ooievaars al eerder dit jaar heb gezien, kon ik ze nu in volle glorie op de plaat zetten; met warm ochtendlicht in de polders.

Tijdens het zoeken naar die eerste overzomeraars, kan het altijd gebeuren dat je iets anders interessants tegenkomt. Zo ben ik afgelopen week een paar opmerkelijke vogeltjes tegengekomen, midden in een groep sijzen.

Het juist determineren van barmsijzen is helaas soms een lastige toestand. De grote en kleine barmsijs worden in Nederland als twee aparte soorten gezien, en het is nog even afwachten om welke van de twee soorten het hier precies ging. Het is waarschijnlijker dat het kleine barmsijzen zijn; die zijn het gehele jaar aanwezig, en de meeste grote barmsijzen zijn in februari al weer weggetrokken naar het noorden. Voor nu dus even een waarneming met een kanttekening, wordt hopelijk vervolgd.

En zelfs als het nooit helemaal duidelijk wordt, valt er weinig te klagen. Het is pas februari en de teller staat al op driekwart!

Totaal aantal soorten: 75 / 100

Aantal nieuwe soorten: 4

  • (Kleine) barmsijs
  • Kleine mantelmeeuw
  • Lepelaar
  • Scholekster