Menu Sluiten

100 soorten: eindstand januari

De eerste maand zit er op, dus tijd voor een korte samenvatting. Er zijn namelijk al weer een aantal soorten bijgekomen sinds de laatste blog en vlog. Zo heeft mijn zoektocht naar een ijsvogel inmiddels succes gehad, en heb ik zelfs een overvliegende houtsnip op de foto gekregen. De vogelaar in mij is daar zeer tevreden mee, maar de fotograaf in me zou een volgende keer graag iets meer willen schieten dan alleen bewijsplaatjes, dus deze zoektochten gaan vrolijk door!

Gelukkig heb ik met andere soorten wat meer geluk gehad op fotografisch gebied. Bij een lokale groep ringmussen heb ik wat afbeeldingen kunnen maken, evenals van een boomkruiper. Soms zijn vogels zo druk bezig met eten, dat ze hun omgeving niet zo interessant meer vinden. Met de juiste benadering kun je dan dichtbij genoeg komen voor mooie close-ups, zonder de vogels te verstoren.

Alhoewel veel van de dagen gevuld werden door regen, sneeuw en wind door, is er af en toe ook daadwerkelijk rustig weer geweest. Op een van die dagen heb ik het grote genoegen gehad om in het gezelschap te verkeren van een schuwe, kleine bosbewoner, de kleine bonte specht. Ze zijn ongeveer zo groot als een huismus, maar piepen en roffelen zachter dan de bekende grote bonte specht. De zoektocht ernaar is vaak een uitdaging, vinden van één kleine bonte is al een beloning, laat staan vijf op dezelfde ochtend! Mijn ontmoeting met deze man kleine bonte is extra bijzonder. Ik verschuil me onder een boom om de vogel een paar bomen verderop te fotograferen. Na een paar minuten druk foerageren, vliegt hij mijn kant op, en zoekt in de boom waar ik onder sta verder naar eten. Zo’n klein, schuw vogeltje, in alle rust op minder dan 10 meter bij je vandaan, dat blijft een ervaring!

In totaal staat de teller een stuk hoger dan verwacht, namelijk al op 71 vogelsoorten! Mijn verwachting was dat ik iets boven de 50 soorten zou uitkomen. Dan zou ik voor de rest van het jaar gemiddeld elke week een ‘nieuwe’ soort moeten vinden, wat op zichzelf al een flinke uitdaging is. Aan de andere kant, als het lukt om zoiets door te zetten, gaat de 100 ruim gepasseerd worden!

Bij de huidige zitten een aantal soorten die ik eigenlijk pas later verwacht had, zoals de graspieper en de wulp, maar ook een aantal vogels waar ik vooral op gehoopt, maar niet op gerekend had. Zoals de dodaars begin deze maand, en afgelopen week een rotgans. Die laatste soort is slecht een handjevol keren gezien in Voorschoten, en deze vogel is de eerste zekere sinds 2011! Opmerkelijk genoeg vloog de vogel mee in een groep kolganzen, maar was ondanks grote afstand goed te herkennen door het kleinere formaat en zwartgrijze verenkleed.

De komende maand zal vooral nog in het teken staan van overwinteraars. Zo hoop ik ergens nog een kramsvogel of wintertaling te zien, of wellicht al een bergeend. Sommige winters gelden ook als invasiejaren van grote groepen barmsijzen, waardoor ze ook hier veel te zien zijn, maar dat lijkt dit jaar niet het geval. Wellicht volgende winter; eerst maar eens kijken wat de rest van het jaar te bieden heeft!

Totaal aantal soorten: 71 / 100

Aantal nieuwe soorten: 5

  • Groene specht
  • Ijsvogel
  • Kleine bonte specht
  • Rotgans
  • Wulp

Volg Bosvogelt op Instagram voor meer foto’s en updates!