Menu Sluiten

Fotograferen in de sneeuw

De afgelopen twee weken hebben vooral in het teken gestaan van een paar stevige sneeuwbuien. Sneeuw, ijs, en temperaturen rond het vriespunt klinken niet voor iedereen als een reden om naar buiten te gaan. Voor wie zich wel naar buiten waagt, geeft het de kans om unieke plaatjes te schieten! Daarom deze week wat tips over faunafotografie in de sneeuw.

Allereerst is het belangrijk om voorbereid op stap te gaan. Trek genoeg lagen aan warme kleding aan, en vooral, goed schoeisel. Je voeten en schoenen zijn de hele tijd in contact met de koude grond, dus isolerende schoenen en een extra paar sokken zijn aan te raden. Hoe beter je warm blijft, hoe comfortabeler je bent, en hoe langer je dus buiten foto’s kunt maken. Daarnaast, rillen van de kou zorgt voor veel onnodige beweging van je camera, en helpt je dus niet met het maken van scherpe foto’s. De extra grip van stevige schoenen is handig je ook om je veilig te verplaatsen. Op pad gaan met sneeuw, ijzel en ijs brengt risico’s met zich mee. Bedenk dus van te voren waar je heen gaat en hoe je daar veilig kunt komen.

Ook het gedrag van dieren is anders in de kou. Zodra het kwik onder het vriespunt zakt, moeten veel dieren elders op zoek naar eten. Sommige vogels trekken meer richting warmere plekken zoals bebouwing, zoeken bij bevroren sloten naar open plekken, of trekken helemaal weg. Waar (nog wel) te foerageren is, komen veel dieren nu samen.

Als je eenmaal een mooie plek hebt gevonden, kan het fotograferen beginnen. Een belangrijk onderdeel van fotograferen in de sneeuw is overbelichting. Om de sneeuw mooi wit te houden op de foto, is het verstandig om minstens een stop (+1 EV) over te belichten. Zo blijft de sneeuw wit, in plaats van dat het een lichtgrijze waas wordt. Dierlijke bewoners van bossen zijn met bruinrode kleuren vaak goed gecamoufleerd. In de sneeuw springen die kleuren er juist flink uit en dat levert sterke contrasten op. Deze groep met vinken en kepen was van veraf al te zien, foeragerend in de sneeuw.

Het juiste perspectief is altijd van belang: op ooghoogte met het onderwerp. Op dit soort dagen betekent dat zitten of liggen in de sneeuw, daarom is het raadzaam om je goed aan te kleden! Deze meerkoeten zoeken in de besneeuwde polder naar wat te eten. Om het juiste perspectief te krijgen, moest ik in de sneeuw gaan zitten en wachten tot ze mijn kant op kwamen.

Gebruik ook de structuur die sneeuw geeft. Een grasveld verandert van kleur en structuur zodra het vol ligt met sneeuw, zoals hierboven te zien is. Een dikke laag sneeuw bedekt echter een hoop, en levert een eigen structuur op, die ook de moeite waard is. Door de juiste hoeveelheid over te belichten, kan die sneeuw ook abstracter worden weergegeven. Een kleine scherptediepte helpt daarbij; de sneeuw vervaagt buiten het focusgebied in een zachte, witte gloed

Natuurlijk valt de sneeuw niet alleen op de grond. Ook andere plekken raken bezaaid met sneeuw, zoals takken, bomen en struiken. Dat is niet alleen mooi voor de natuurfotograaf, voor het fotograferen van dieren kan dat ook fraaie composities opleveren. Zoals vogels zittend op besneeuwde takken, of met sneeuw op de achtergrond; een lichte achtergrond door sneeuw geeft een heel ander beeld dan een donkere achtergrond.

Dit soort weersomstandigheden kunnen wat onvriendelijk zijn, zeker wanneer stevige wind de gevoelstemperatuur verder omlaag brengt. Het kan ook veel mogelijkheden bieden om unieke foto’s te maken. Dus wikkel jezelf in een flinke berg laagjes en trek er op uit!