Menu Sluiten

100 soorten: vlog & update!

Er kan een hoop gebeuren in een week tijd! Voor 100 vogelsoorten in Voorschoten ben ik deze week meermaals op pad geweest, deels struinend door bossen en parken, deels het luchtruim scannend op vliegende passanten. Tijdens het struinen heb ik een paar leuke nieuwe soorten voor 2019 mogen noteren, zoals de winterkoning en de ringmus. Daarnaast kwam ik oog in oog met een jonge buizerd, en kon ik genieten van een luidruchtig overvliegende raaf. Kijk hier hoe dat verliep!

Ook het scannen van het luchtruim heeft zijn vruchten afgeworpen. In de ochtend- en avonduren is het vaak druk in de lucht. Vogels vliegen van hun slaapplek naar foerageergebieden, om rond de schemering weer terug te keren naar een overnachtingsplaats. Tijdens die vlieguren kun je dan allerlei leuke soorten voorbij zien komen; van kleine zangvogeltjes tot grote groepen ganzen. Zo heb ik vorig jaar al wat spannende soorten over Voorschoten zien vliegen, en ook dit jaar blijkt het luchtruim afzoeken zijn vruchten af te werpen. In het laatste uur aan daglicht komen er twee grote gele kwikstaarten, een brandgans, en twee holenduiven voorbijgevlogen! Ook groepen met vinken, kepen en houtduiven vliegen voorbij, en als de zon echt vertrokken is, vliegt er een groep grote Canadese ganzen naar hun nabijgelegen slaapplaats.

Holenduiven zijn een algemene soorten, maar ze zijn soms lastig te herkennen. Qua formaat en vorm vertonen ze veel gelijkenis met een stadsduif. Holenduiven zijn veel schuwer en zoeken vaak de rust op van bossen en akkers, weg van mensen. Het verenpatroon heeft ook wat weg van de houtduif, Die grotere duivensoort kom je overal tegen, en doet het goed in de stadse omgeving. Gelukkig zijn ze uit elkaar te houden door de grote witte banen op de vleugels en nek van de houtduif; bij holenduiven ontbreekt dat wit.

Met het zien van deze zeven soorten zijn de 50 soorten officieel gepasseerd! Met nog geen maand op de teller lijkt dat bijzonder snel, maar er staan nog een hoop soorten op de planning die hier alleen in de zomer, of tijdens de trekperiode te zien zijn. Ook zijn er nog een aantal wintergasten die ik graag (dit jaar) wil zien, zoals de wintertaling, de kleine mantelmeeuw, en de barmsijs. Genoeg reden om er weer op uit te gaan!

Totaal aantal soorten: 54 / 100

Aantal nieuwe soorten: 7

  • Brandgans
  • Grote gele kwikstaart
  • Holenduif
  • Ringmus
  • Sijs
  • Winterkoning
  • Zanglijster