Menu Sluiten

Goede voornemens

Het einde van het jaar nadert. Altijd een goed moment om de balans op te maken. Met het bladeren door de duizenden foto’s, komen een hoop herinneren terug van het afgelopen jaar. Een jaar begint meestal met een aantal goede voornemens. Die voornemens liepen uiteen van een aantal (vogel)soorten die ik graag wilde zien, tot een aantal fotografische opdrachten: meer doen met video, en meer ‘natuurfotografie’.

Met natuurfotografie heb ik twee soorten fotografie verder verkend. Als eerste de meer traditionele vorm, met landschappen, close-ups en natuurfenomenen. De andere vorm gaat om dieren in context, het vastleggen van fauna met hun natuurlijke omgeving. Door er fotografisch meer mee bezig te zijn, heb ik de natuur ook beter leren begrijpen en waarderen.

Riethalm
Wolken
Maan
Weerspiegeling
Zonsopgang

Ook in de foto’s van de reis naar Schotland zag ik deze twee thema’s terugkomen; natuurfotografie en dieren in context. Het Schotse landschap leent zich uitermate goed voor mooie landschapsplaten.

Suilven en Loch Borrolan
Rendier
Bruinvissen
Cùl Mòr en Loch Borralan
Visarend

Goede voornemens worden lang niet altijd gehaald, en het is altijd makkelijker om in een comfortzone te blijven, dan om iets nieuws aan te pakken. Ik ben blij dat ik mezelf in 2018 een aantal van dit soort opdrachten heb gegeven. Natuurlijk, lang niet elke poging om hier iets mee te doen is een succes geweest. Sterker nog, het overgrote deel van de pogingen is in het digitale cilindrische archief beland. Maar dat is onderdeel van het leerproces, en dat is het in mijn ogen waard geweest. Ik zou anders een heel deel van deze platen niet zodanig geschoten hebben. Het wordt maar eens tijd om wat voornemens voor 2019 op te gaan stellen.

Volgende week volgt een uitgebreid verslag van de waarnemingen en foto’s uit 2018 die me het meest zijn bijgebleven, en de lessen die ik daar uit gehaald heb.