Menu Sluiten

Parkeerplaten

Het is een zonnige, warme ochtend in september. Prima weer om even naar buiten te gaan. Het is helder, niet al te veel wind. Goed weer voor wat thermiek, en dat betekent: kans om roofvogels te zien! Ik besluit naar een weids natuurgebied te gaan, waar meestal wel buizerds en torenvalken te spotten zijn.

Een wandeling door het gebied levert een drietal buizerds en een paar torenvalken op. Er is blijkbaar genoeg thermiek aan de gang, want ze hebben het druk met de hoogte in cirkelen. Mooi om te zien, niet ideaal voor foto’s. Op de weg terug naar de auto valt mijn oog op een mannetje torenvalk. Hij is druk aan het jagen. Telkens een stukje vliegend, dan weer biddend en zoekend, en weer een stukje verder. Hard tegenlicht maakt het lastig om er een mooie foto van de schieten, dus ik hou het voornamelijk bij kijken en genieten. Het pad buigt af naar rechts, de vogel jaagt verder naar links. Ik vervolg mijn weg naar de parkeerplaats.

Net voordat ik wil gaan wegrijden met de auto, kijk ik nog even waar de torenvalk gebleven is. Dat is maar goed ook. In een rechte lijn komt hij over de auto heen gevlogen en landt hij in een boomtop aan de andere kant van de parkeerplaats. Daar gaat hij op z’n gemak om zich heen zitten kijken, verder op zoek naar wat te bikken. Oké, dat wordt dus uitstappen. De drukte van de parkeerplaats lijkt hem niet uit te maken. Blaffende honden, ronkende automotors, pratende mensen; hij blijft gewoon zitten. Telelens in de aanslag en er op af!

Ik loop wat dichterbij, om de vogel mooi in beeld te krijgen en begin foto’s te maken. Het valkje kijkt af en toe op bij wat lawaai, maar blijft verder rustig in de boomtop zitten. Als de vogel opkijkt, reflecteert de zon mooi in zijn oog. Dat levert leuke platen op. Na een paar minuten vliegt hij terug over de parkeerplaats naar een paadje verderop. Daar hopt hij even wat over de grond en vliegt dan uit zicht.

Ik loop terug naar de auto, kijk nog een keer goed om me heen, en besluit dat ik nu wél kan gaan.

In het Engels zijn er voor dit soort situaties een paar van die mooie, krachtige uitspraken. Expect the unexpected. Always be prepared. Het laat zich niet heel mooi vertalen naar het Nederlands. ‘Altijd voorbereid’, dat dekt toch niet echt de lading. Gelukkig heeft het Nederlands wel lekkere nuchtere uitspraken voor dit soort situaties.

Een keertje extra kijken kan geen kwaad.